29 Şubat 2012 Çarşamba

Axl Rose & Kurt Cobain

   Çoğunuz biliyordur. Axl Rose Kurt'u sever, Kurt Axl'dan nefret eder. Nedeni şudur Kurt Axl'ı sahnede seyirciye oynamakla suçlar. Yapmacık davrandığını düşünür. Tabii bu kimine göre doğru kimine göre yanlış. Kurt'un bir lafı vardır; "Eğer gayleri,kadınları, yada siyah insanları sevmiyorsanız, lütfen bizi yanlız bırakın." Birçok konserinde söyledi bu sözünü. Evet Kurt yapmacık değildi, aksine orjinaldi. 


    Bir gün, 10 Eylül 1992, Los Angeles Mtv gecesinde muhteşem bir Nirvana konseri yaşandı. MTV Video Music Awards'a katılan Nirvana üyeleri aykırı tavırlarından asla ödün vermedikleri muhteşem bir performans daha sergilemek için kulis arkasında beklerler. MTV yetkilileri grubun "Rape Me" (bana tecavüz et) adlı parçalarıyla canlı yayına çıkacağını öğrenir. Şarkının müstehcen sözleri dolayısıyla müdahale ederler ve birlikte "Lithium" da karar kılınır. Ancak Nirvana sözünde durmaz ve şova "Rape Me" ile giriş yapar, ardından Lithium' a geçer. Seyirciler çıldırır, Nirvana coştukça coşar. Novoselic bas gitarını havaya atar, Cobain gitarı ile amfileri devirir, Grohl'un davulunu tekmeler ve Grohl mikrofonu alıp "Selam Axl, nerelerdesin?" diye haykırır. Guns n Roses solisti Axl Rose'u tiye aldıkları gece bu finalle unutulmaz bir konsere dönüşür. 

   Kurt Cobain homoseksüellere gay kişiliklere sıcak davranmıştır (gaydir demiyorum) Axl rose hayatı boyunca nefret etti homoseksüellerden hatta bir konserinde "Burdaki homolar hemen defolmazlarsa konseri keseceğim" demiştir. Kurt Axl'ın turne teklifini dalga geçerek reddetmiştir. Mtv ödüllerinde Axl'ın sandığı piyanoya tükürmüştür (ama piyano Elton John'a aitti.) Her neyse bir türlü anlaşamadılar. 

   Aslında her ne kadar birbirlerinden nefret etselerde her şeyleriyle birbirlerinin aynıydılar bence. Hep yara aldıkları konularda sinirli oldular. Kurt'a ün fazla gelmişti -ki bana göre Dave Grohl gibi müthiş bi şahsiyet bence Kurt'tan daha ön planda olmalıydı. 

   Bana sorarsanız her şekilde Axl derim. Evet Kurt çok yetenekli, yakışıklı mükemmel. Ama eminimki uyuşturucu bağımlısı olup bunalımlara girdikten sonra başına kurşun sıkıp trajik bir şekilde ölmesiydi onu ünlü eden. 


   Nirvana hep dinlerim, dinleyeceğimde. Özellikle *heart shaped box- hastasıyımdır. Axl ise küçük yaşta üvey babası tarafından tecavüze uğradı bu yuzden hayatı boyunca homolardan nefret etti. Bunca acıya rağmen Axl'da kafasına kurşun sıkabilirdi ama yapmadı. 


   Kurt, Nirvana'nın Kurt' u ise. Axl'da koskaca Guns n Roses'un Axl'ı. İkisi de benim için paha biçilemezdir. Ama bir tarafta November Rain diğer tarafta Smells Like Teen Spirit varsa ve bir tercih yapmam istenirse November Rain'dir benim için. Welcome to the Jungle 'dır, Dont Cry'dır, Sweet Chil O Mine'dır. Kolay pes eden insanları hiç sevmemişimdir.

    Hoşçakal Kurt muhteşem Kurt, yakışıklı Kurt.. İyiki varsın sen çok yaşa Axl Rose!

33 yorum:

  1. Vay be...Etkilendim, teşekkürler bu güzel yazı için, michael jackson hayranı olduğum için rock 2. plan ama axl severim welcome to the jungle favori gnr parçamdır,
    kurt'ü ve nirvanayı severim ama bence çok özel bir grup değil. Patlama yaşadılar kurt ölümü ile...

    YanıtlaSil
  2. Her cümlesine kelimesi kelimesine katıldığım bir yazı. Doğru olmuş, dürüst olmuş..

    YanıtlaSil
  3. teşekkürler 'supergeveze ' , Teşekkürler Axl Rose (:

    YanıtlaSil
  4. kurt un tarzı çok başka o vazgeçilmezdir benim için ama o ölümüyle ünlü olmadı evet belki kendi hayatındaçok hata yaptı ama o yaptığı müzikle tanındı ünlü oldu seni seviyoruz kurt kalbimizdesinn

    YanıtlaSil
  5. bunu yazan arkadaşım biliyosundur ki kurt cobain öldüğünde vicudunda aşırı miktarda uyuşturucu vardı bu durumda kafasına sıkma ihtimali imkansızdı kurt cobain bi cinayete kurban gitti ve kurt cobain ölmese bile bu üne kavuşurdu emin olabilirsin

    YanıtlaSil
  6. Ben koyu bir axl hayranıyımdır ama bu dediklerin cok sacma ve dayanaksiz .. hem de daha kurt cobain'in nasil oldugu bile daha aciga kavusamamisken. Kimisi karisinin oldurdugunu soyluyor ( ki bence oyle cunku veda mektubunda sadece muzik hayatina veda ediyor. )kimisi de intihar etigini. Ama ben bir seyden eminim ki kurt cobain olmese de bu basariyi yakalardi..

    YanıtlaSil
  7. Axl hayranlığını Kurt Cobain'i kötüleyerek belirtmeye çalışman ne kadar düşük bir insan olduğunu gösteriyor... :)

    YanıtlaSil
  8. Bu yazı sırf Kurt kendini öldürmüş üzerine yazılmış . Kurt öldürüldü , kendini öldürmedi bunu herkes bilmeli hı ondan sonra yorum yapın görüşünüzü belirtin . Burada katıldığım konularda var tabii ki mesela Dave evet dave daha ön plan da olabilirdi zaten foo figherts ı kurarak ne kadar yetenekli olduğunu göstermiştir...

    YanıtlaSil
  9. Kurt Cobain gerçektende axl rose ile karşılaştırılamayacak kadar iyi.Kurtun kafasına sıkmasıda kesinleşmemiş bişey ki dava yarıda kesilmiştir.axl i sevmem bende nefret ederim kendini çok üstün görüyor.Kurtun ölümüyle ün kazanmış olmasını söylemek ise bilgisizlik bence Kurt Cobain ne kadar bedenen ölmüş olsa bile ruhu her zaman olcak bu dünyada 1 tane hayranı bile kalsa Kurt Cobain aramızda olcaktır

    YanıtlaSil
  10. Axl'ın başından geçen kötü bir olay sonucunda tüm eşcinsellerden nefret edip sert davranmasını anlayıp, onaylayıp da Kurt'un dayanamayıp pes etmesine karşı çıkman gerçekten garip. Ha açıkçası ben Kurt'un intihar ettiğini de düşünmüyorum. Bana göre Kurt ile Axl arasındaki farksa Axl stardır, Kurt arkadaş. Şarkıları dinlerken her zaman bu farkı hissederim. Kurt daha içten geliyor ve bence ölmeseydi de bu kadar ünlü olurdu.

    YanıtlaSil
  11. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  12. Homofobik bir star'dansa,herkese eşit orjinal davranan bir kaçığı tercih ederim.''Come as you are''

    YanıtlaSil
  13. Abi hiç kusura bakmayın ama kurt cobain diye nirvana diye ölen tiplere soruyorum alice in chains biliyomusun yok, pearl jami biliyomusun yok, bu adaletsizlik değilde ne,Çünkü eğer kurt'u seviyosan bu grupları hayli hayli seversin. Nirvana,AiC,Pearl Jam grunge müziğin en iyileridir.kurt cobain'in bu kadar popüler olmasındaki sebep kesinlikle harbi yakışıklı olması,biraz halkın içinden, cana yakın olması ve ölümüdür, Kesinlikle yaptığı müzik değildir, müziği için sevenlerinede saygım sonsuz fakat benim düşüncemde Nirvananın şarkıları hiçbir zaman GnR'nın şarkılarından iyi olamaz. Yani bi tarafta topu topu 2-3 akorda çalınan Kurt'un şarkıları diğer tarafta senfoni niteliğindeki axl'ın şarkıları.

    YanıtlaSil
  14. Abi şimdi kurt cobain hastasıyım tamam mı AIC de biliyorum,Pearl Jeam ı da biliyorum çok da seviyorum,dinliyorum.AIC nin Pearl Jeam ın bilinmemesinin sebebi ise Nırvana nın gölgesinde kalmasıdır ve emin ol iki grubun da Nırvana dan daha güzel parçaları var ama Nırvana grunge müziğin dünyaya açılan kapısıdır.Haklı olduğun bi yer varsa, bi kişinin Nırvana dinliyorum diyip sonra rockcıyım diyip diğer gruplardan haberdar olmamasıdır.Ve eminim ki Guns Roses ''hayranlığının'' sebebi şarkıları değil Axl Rose un Kurt Cobain den daha üstün olan yakışıklılığıdır ki Slash gibi eşşiz bi gitariste sahip olmalarıdır.

    YanıtlaSil
  15. Gitar konusuna hiç değinmeye gerek yok kurt'un adına gitar bile yapılmıştır yine kabiliyet konusunda kurt 1 adım öndedir çünkü axl hem gitar calıp hem söyleyemez axl'ın ünü nirvanaya kafa tutmaktan geçiyor birazda çünkü grunge muzigi yaratan nirvana dinleyici kitlesi geniş ve icten bir grup.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkisini de seven biri olarak burada Axl'ı savunmam gerekiyor gibi geldi.Axl gitar çalarken değil ama piyano çalarken şarkı söylerdi bazı şarkılarında.Gerçi gitar da piyano da çalamam hangisi daha zordur bilemem.Ancak şöyle bir durum da var ki;Kurt gitarı iyi çalıyor olsa bile canlı performansları bana kalırsa cidden çok kötü MTV'yi saymazsak(ses olarak).Biliyorum grunge türünde ses o kadar önemli değil ama yine de stüdyo performansındaki gibi bir konser görmek istiyor insan.Teknik olarak da Kurt pek başarılı değil.Axl o kadar uyuşturucu ve sigara kullanmasına ve sesini çok zor olmasına rağmen(hard rock gereği:)) hala sesini koruyabiliyor.Kurt adına gitar yapılmış olduğunu bilmiyordum ama iyi olmuş dünyaca ünlü riffleri var sonuçta.3 akor diyen insanlar laf ediceğine Kurt'un basit düşünerek yaratıcılığını konuşturduğunun farkına varsa keşke.

      Sil
  16. Ve hiç bir zaman şarkıların zor ve ugraşlı yapılması önemli değildi grunge için önemli olan hissedilen yani 2 3 akorlu kurt şarkıları dediginiz şarkıların coverlarını dinleyin hiç bir şey hissetirmeyecek ama kurt o sözlerin teker teker yaşanmışlıkla yazıldığı hissini verebiliyor

    YanıtlaSil
  17. Ve hiç bir zaman şarkıların zor ve ugraşlı yapılması önemli değildi grunge için önemli olan hissedilen yani 2 3 akorlu kurt şarkıları dediginiz şarkıların coverlarını dinleyin hiç bir şey hissetirmeyecek ama kurt o sözlerin teker teker yaşanmışlıkla yazıldığı hissini verebiliyor

    YanıtlaSil
  18. Kurt de Axl ada bayılırım benim için ikiside nerdeyse aynı ama bir tercih yaparsam Kurt 1 tık daha çok seviyorum sadece bir tık Kurt un yerinde olsam kafama sıkmazdım ama adam nasıl bir acı yaşamıştır bilmiyorum Evet Axl da çok acı çekti ama intihar etmedi keşke Kurt turne teklifini geri çevirmesydi ve Axl la çalışsaydı müthiş bir şey olurdu

    YanıtlaSil
  19. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  20. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  21. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  22. Ayrıca Nirvana tek bir şarkı çıkarmadı. GNR'yi gerçekten çok severim ama GNR'yi seviyorum diye Nirvana'yı asla daha yetersiz göremem.

    YanıtlaSil
  23. Belki Axl daha kötülerini yaşamış olabilir ama Kurt da çocukluğunu mükemmel geçirmedi sonuçta. Yaşadıklarından dolayı Axl şöhret düşkünü oldu, Kurt ise kırılganlaştı. Ayrıca nedensiz mide ağrıları çektiği için uyuşturucu aldı ve çok acı hakaretlere uğradı -Kurt kolay pes etmedi aslında düzelmeye bile çalıştı- Karısı ve çocuğu için böyle olmak istemedi belki de öldürüldü ki daha olası. Ama zaten yetenekliydi 27 gibi gencecik yaşında ölmeseydi daha başarılı olurdu şüphesiz.Sanırım yazında Axl daha yakışıklı diye böyle demişsin. Şu da var ki (Rock) müzikte öyle yakışıklı olmayan adamlar var ki hayran kalıyorum şahsen.
    Bence müziğin (her sanat için geçerli) iyisi kötüsü yoktur. Sadece emek, hissetme, işi sevme, tutku ve biraz da yetenek gerekir. Yok çok emek verirsin, tüm yapabildiğini ortaya dökersin ama olmaz ki böyle bir durumda o çalışma asla kötü değildir. Hatta en kötü denilen çalışmada bile biraz emek vardır, yani yine kötü değildir -ya yetenek ya tutku ya da emek eksiktir-. Kurt'un Axl'den başarısız olduğunu ya da tam tersini hiç düşünmüyorum. Uygun bir kıyas değil, elbette iki grubun da çalışmalarında kendilerine has özellikler var-Kurt'un gitar da çalabilmesi, GNR'da Slash'ın varlığı vs.- . Mesela Kurt ve Axl duyguları farklı stilde ele alıyorlar bazen . Ancak ben içtenliği, ego yapmamayı daha önde buluyorum. Bu konuda Kurt öne geçiyor işte. Çünkü hayranlarını şöhret olarak gören, çalışmarını para için yapan ve -ne başına gelmiş olursa olsun- başkalarına hoşgörü göstermeyen birini sevmek biraz zor. Bu yüzden Axl'den "asla" nefret etmiyorum ama ona biraz acıyorum bazı davranışlarından dolayı...Müzik ufku geniş biri sevdiğini öne çıkarıp farklı tarzda gibi ama hiç de altta kalmayan bir grubu veya kişiyi böyle kötülememeliydi. Güzel bir yazıydı ama sanki "hafiften" taraf tutup Kurt'u kötülemişsin. <3

    YanıtlaSil
  24. Yaptıkları müzikler tür olarak farklı: GNR-Glam rock gibi ve Nirvana- Grunge tarzda...
    Bu yüzden ne tür dinlediğine göre değişir. Farklı kulvarlarda değerlendirilmeliler anlayacağın...

    YanıtlaSil
  25. Konu olarak axl haklı ama müzik olarak nirvana

    YanıtlaSil
  26. Kurt,Nevermind albümüyle,ayni yil albüm çıkaran U2 ve Michael Jackson'ı bile ekarte edip en çok satanlar listesinde birinci sıraya yerleşti,bilmem haberiniz var mıdır?Bir adam yaşarken U2,MJ gibi dünyada daha üst zirvesi olmayan insanlardan fazla albüm satacak,20 yıl sonra binlerce km ötede birisi "Kurt Cobain öldükten sonra ünlü oldu" diyecek?Şu an dünyanın en ünlü ve formda iki sanatçısından fazla albüm satan birini tüm dünya peygamber,mesih filan ilan eder haberiniz olsun...

    YanıtlaSil
  27. Yukarıdaki iletinin sahibiyim.Ne Kurt ne de Axl ci degilim.Layne Staley'ciyim(Alice in Chains).Ama Nirvanayi da GnR'yi de cok severim.Smells like teen spirit ile,welcome to the jungle ile hatta Elton john ile Axlin Freddie tribute gecesinde birlikte soyledikleri Bohemian Rhapsody ile cosar,November Rainle,Something in the Way ile sakin giderim.Ama Kurt Cobain icin "öldükten sonra ünlü oldu" demek gibi abesin abesi bir iddiayı çürütme ihtiyacı hissettim çünkü çok yanlış.Yuzlerce milyon insan tarafindan yari ilah olarak görülen insanlarla ayni yil album cikarip onlardan fazla sat,ama ünlü olama,böyle sey mi olur?Gunumuz ornekleriyle karşılaştırmak için cok düşündüm ama günümüzde U2 veya MJ gibi bir muzik adami yok.En yakin örnek olarak Metallica geliyor,onların da dedelik dönemi olduğu için karşılaştırma açısından dönemlerini uygun bulamadım..

    YanıtlaSil
  28. Kurt hakkında söylediklerin o kadar itici ve rahatsız edici ki anlatamam. Yok kafasına sıkmış da öyle ünlü olmuş bilmem ne! Olayların perde arkasını bilmeden şuraya yazı yazmanız yok mu, gülmemek için kendimi zor tutuyorum. Axl iyidir hoştur ama kişiliği de ''şovmenlik''ten başka bir şey değildir.

    YanıtlaSil
  29. Axl rose nerede yapmacık davranmış söyler misiniz? İnsanlardan tepki alacağını bilmesine rağmen açık açık ırkçı ve homofobik olduğunu söylüyor. Yapmacık olsa homoları ve siyahileri sevmediğini söylemez aksine savunuyormuş gibi yapar ki halk onu desteklesin. Kurt cobainin orijinal olduğunu iddia ediyorsunuz toplumun güvenini sevgisini kazanmak için böyle feminist homo savunucu davranmadığını nereden biliyorsunuz? Kurt yapmacıktır demiyorum gerçekten feminist ya da homoları destekliyor olabilir bunu bilemeyiz ama bir insan tepki alacağını bilmesine rağmen Axl gibi düşüncelerini dile getirebiliyorsa hiçte yapmacık değildir.

    YanıtlaSil
  30. Axl'ın homolardan nefret etmesine bile yeterli bir "gerekçe" bulmaya çalışmış ve alttan alttan Kurt'u gömmeye çalışmışsın. Komik olmuş.

    YanıtlaSil
  31. axl fanı ağzından tamamen taraflı bir yazı olmuş

    Hİ AXL Hİ AXL !!!!

    YanıtlaSil